Terugblik activiteiten

22 September – Jouster kuierke

De Vrienden van de Hobbe van Baerdtkerk organiseerden op de laatste zomerse dag een historische wandeling door het centrum van Joure, waarbij de deelnemers tips kregen hoe je de mooiste foto’s kunt maken met je mobiele telefoon. Feike Vermaning van Gilde Meesters Joure verzorgde de wandeling. Veel interessante ‘feiten’ uit het verleden wamen voorbij. Het was een zeer bijzondere en leerzame excursie. Jolanda Aarts gaf vooraf en tijdens de wandeling duidelijk instructies en uitleg over het fotograferen.  Diverse details, soms eenvoudig en snel toe te passen, maakte iedereen nog enthousiaster en nieuwsgieriger. Foto Nantko uit Joure had voor iedere deelnemer een prachtige attentie in de vorm van een waardebon om een gratis afdruk van ieders mooist geschoten foto. Omdat iedereen zo enthousiast was werd er na afloop, tijdens een slotdrankje op het terras besloten straks in de komende donker wordende periode een avond te organiseren waarbij we alle foto’s die gemaakt zijn nog eens ‘kritisch’ met elkaar gaan bekijken. Het was een zonovergoten maar vooral leerzame en erg interessante middag. Fotogra-lopen (zoals deze activiteit was genoemd) krijgt een vervolg en zal zeker nog eens herhaald worden. 

Foto: Piebe van den Berg


25 Augustus – Acoustique en Jurjen van der Meer

Op zondagmiddag 25 augustus traden het trio Acoustique & Jurjen van der Meer op voor een 50 koppig publiek in de mooie karakteristieke Hobbe van Baerdtkerk in Joure. Deze combinatie van muziek (trio gitaar – zang – contrabas) met de Friese verhalen en korte gedichtjes van Jurjen van der Meer bleek zeer succesvol.

Zowel in klank als in tekst passeerden diverse onderwerpen de revue, te denken aan liefde, afscheid, natuur en romantiek. En ook de ‚komische noot’ ontbrak niet in het brede repertoire! De stichting vrienden van de Hobbe van Baerdtkerk was zeer tevreden over de opkomst en nog veel fijner was dat het publiek zichtbaar genoot. Een ovationeel applaus als dank voor het gebodene was dan ook zeker terecht.

Trio Acoustique bestaat uit zangeres Marike Roelofsen, gitarist Stephan Mooibroek en contrabassist Wiep van der Meulen. Jurjen van der Meer bracht talloze eigen gedichtjes en korte verhalen (uit het leven gegrepen). In de pauze van het programma klonk al snel: „dit is nu al voor herhaling vatbaar”, iets wat de stichting voor de toekomst zeker van plan is te doen!

Foto: Piebe van den Berg


7 Juli – 1e lustrum Cultuur-natuur (fiets)tocht de Fryske Marren

Op zondag 7 juli werd het 1e lustrum Cultuur- natuur(fiets)tocht De Fryske Marren gehouden en gevierd. Een grote groep deelnemers trotseerden de weersvoorspellingen, maar gelukkig viel er slechts in het begin een heel klein spatje regen. De rest van de middag was super!
Het was droog, beetje wind en scheen zo nu en dan de zon. De vier miniconcerten door een ensemble (violen, cello en bandoneon) uit het Nationaal symfonisch kamerorkest vielen enorm In de smaak. De repertoirekeuze was breed, zo ging Bach vergezeld met De tango van oa Piazzolla. Naast de muziek werden er gedichten voorgelezen die allemaal een link hadden met de muziek en de natuur.
De eerste locatie en aftrap was in de Hobbe van Baerdtkerk, de 2e in de stal (tussen de koeien en zwaluwen) bij de fam van der Zijpp, de 3e in een klein kerkje (gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kerkje) en nummer 4 was in de feeërieke tuin van de fam Gildemacher.
Om 13.30 ging men van start en rond 16.30 werd de middag afgesloten met een drankje en een hapje.
Dat de nabije omgeving van Joure vele prachtige plekken heeft is de laatste vijf jaren wel duidelijk geworden! De organisatie kijkt terug op heel veel bijzondere momenten en bijzondere ontmoetingen……Voor de toekomst (volgend jaar) staan alweer nieuwe plannen op stapel.
Muziek, natuur en cultuur verbindt!

Foto: Jan Vermaning


4 Mei herdenkingsconcert

Foto: Piebe van den Berg


24 Maart – derde editie van de Matthäus Passion

Zondag jl. dirigeerde Jan vermaning voor de derde keer de Matthäus Passion in een uitverkochte Hobbe van Baerdt kerkte Joure. “Ik ben hier nu voor de derde keer”, merkte HuiteZonderland uit Lemmer na afloop op, “en het is net of het elk jaar nog mooier wordt. Je zit er middenin, met links en rechts de twee koren en dit jaar het kinderkoor middenvoor, tussen de dirigent en het publiek. Ontroerend en indrukwekkend.” 

Ook Guus Bax uit Joure was er voor de derde keer. “Elk jaar weer word ik zo geraakt door de muziek, dat er af en toe een paar tranen over mijn wangen lopen. Doordat je er als publiek bovenop zit, wordt het met die twee koren en orkesten een gevoelservaring; het was alsof ik zelf in de hof van Getsemaneliep.” 

Bert Kuiper, voormalig burgemeester van Skarsterlân gaat al meer dan 25 jaar met zijn vrouw naar de Matthäus. “Vroeger gingen we naar Naarden, dè Matthäus van Nederland, maar sinds drie jaar gaan we naar Joure en ik moet zeggen dat ik dat nog veel mooier vind. De intimiteit van de kerk, de opstelling van de koren op meters afstand tegenover elkaar, de evangelist op de preekstoel, de andere solisten zo dicht bij en natuurlijk het gepassioneerde dirigeren van Jan Vermaning. Indrukwekkend mooi. Voor mijn vrouw en mij is het niet alleen een muziekstuk, maar ook de lijdensweg van Christus.”

De 90 jarige mevrouw Jansen uit Meppel, zong in de jaren ’50 mee in de Matthäus van het Toonkunstkoor Bekker en heeft daarna nog vele uitvoeringen gehoord. Dit jaar was ze voor het eerst in Joure. “De evangelist op de preekstoel en de koren tegenover elkaar vond ik heel mooi. Aan de solisten zo dicht bij moest ik eerst wel even wennen, maar in het tweede deel kon ik volop genieten van de sopraan en de alt, die samen prachtig klonken. Al met al een hele mooie uitvoering.

Akkie Jonkman, penningmeester van de Stichting Passie voor de Kunst die de Matthäus Passion in Joure organiseert, kijk met volle tevredenheid op de editie van dit jaar terug. “Maar voor volgend jaar staan we voor een uitdaging. Diverse fondsen hebben ons drie jaar lang mogen ondersteunen met subsidie. Voor volgend jaar zijn we zoekende naar nieuwe fondsen en sponsoren. Als vriend kan er ook een donatie worden gedaan via www.passievoordekunst.nl .

“Rudolf Nammensma, muziekrecensent van de Leeuwarder Courant merkte zondagavond na afloop op: “dit is toch wel de mooiste Matthäus van Friesland.”

Foto: Piebe van den Berg


9 Maart – Jubileumconcert 25 jaar Cantabile

Foto: Piebe van den Berg


11 Februari – Gurbe Douwstra 70 jaar!

Gurbe wordt 70 en trakteerde 11 februari zijn publiek op liedjes en muziek die hem raken. Met bekende oude liedjes en natuurlijk nieuwe liedjes, vergezeld van smakelijke anekdotes. Het was een heerlijke, sfeervolle middag. De verhalen werden sterker en persoonlijker en de toon werd, zoals dat gaat op feestjes, steeds melancholieker. Gurbe nam zijn publiek mee in zijn diepere gedachten. Maar steeds was er de humor en waren er de mooie verhalen. Gurbe heeft er samen met bassist/gitarist Bonne van der Wal en multi-instrumentalist Jan de Vries een mooi feest van gemaakt.

Ruim 100 bezoekers hebben volop genoten van dit feestje. Met dank aan de Vrienden van de Hobbe van Baerdtkerk, die Gurbe hebben uitgenodigd om zijn feestje in Joure te vieren.

Foto: Piebe van den Berg


3 Februari – Hier om de Hoek

De liedjes bestonden uit prachtige songteksten die gingen over het ‘gewone’ leven en alledag. De focus lag in de teksten op verbinding en het oog hebben van de medemens in onze drukke maatschappij. Normaliter kennen en zien we veel mensen voorbijl open, maar achter elk mens zit een uniek persoon en verhaal, wat we soms niet weten. Hier om de Hoek maakte hiervan de rode lijn in hun programma. Het ensemble bestond uit een 6-tal muzikanten (mandoline, violen, gitaren, contrabas, marimba, slagwerk en piano. Ook het decor ademende de sfeer van huiselijkheid en warmte. Tapijten opende vloer, schemerlampen en zelfs kerstkransjes! Het publiek genoot volop en werd door het ensemble meegenomen en uitgenodigd om zelfs mee te doen. Ook werkten drie muzikanten van de Jouster Fanfare mee in enkele liedjes. Kleis van der Zee (trompet), Tjalda de Jong (euphonium) en Richard van der Woude (bastrombone) speelden erg goed en maakten met hun koperblaasinstrumenten indruk! 

Foto’s: Piebe van den Berg

21 Februari – Zingen met senioren

Foto’s: Piebe van den Berg



Eerdere activiteiten